Hur får jag bort en sökträff från Googles sökmotor?

Att hitta oönskad eller känslig information om sig själv på Google kan vara störande och ibland skadligt för ens privatliv eller yrkesmässiga rykte. Google har vissa processer för att hantera begäran om att ta bort specifik information från sina sökresultat. Här är en steg-för-steg-guide om hur du kan gå tillväga för att få bort en sökträff från Googles sökmotor.

hur-far-jag-bort-en-soktraff-fran-googles-sokmotor

Steg 1: Identifiera innehållet

Bestäm vilken typ av innehåll du vill ta bort

  • Personuppgifter: Google tillåter borttagning av vissa typer av känslig personlig information, som till exempel personnummer, bankkonto- eller kreditkortsuppgifter, och i vissa fall även oönskade bilder eller videor.
  • Föråldrad eller irrelevant information: I vissa fall kan Google ta bort sidor som innehåller förlegad eller irrelevant information, speciellt om det kan medföra stora personliga skador.

Steg 2: Kontakta webbplatsens administratör

Begär borttagning direkt från källan

  • Kontakta webbplatsen: Innan du vänder dig till Google, är det effektivast att först kontakta administratören för den webbplats där informationen publiceras. Om webbplatsen tar bort sidan eller uppdaterar informationen, kommer detta att återspeglas i Googles sökresultat.

Steg 3: Skicka en begäran till Google

Använd Googles formulär för borttagning

  • Officiellt borttagningsformulär: Google har ett borttagningsformulär där du kan begära att information tas bort från deras sökresultat. Du behöver specificera URL:erna till de sidor du vill ta bort och förklara varför informationen bör tas bort.
  • Rätten att bli bortglömd: Inom EU och EES har individer rätt att begära borttagning av personuppgifter under vissa omständigheter enligt GDPR. Detta inkluderar information som inte längre är relevant eller som samlat in under omständigheter som strider mot lagen.

Steg 4: Överväg alternativa lösningar

Om borttagning inte är möjlig

  • Skapa nytt innehåll: Om borttagning inte är möjlig kan du arbeta på att skapa nytt positivt innehåll kopplat till ditt namn eller ditt företag. Detta kan hjälpa till att ”begrava” den oönskade informationen längre ner i sökresultaten.
  • Anlita en professionell: Det finns företag som specialiserar sig på online-reputation management som kan erbjuda lösningar för att hantera oönskade sökresultat på Google.

Steg 5: Följ upp

Kontrollera resultatet

  • Kontinuerlig övervakning: Efter att du har skickat din begäran, fortsätt att regelbundet kontrollera sökresultaten för att se om innehållet har tagits bort eller om ytterligare åtgärder behövs.

Att hantera oönskade sökträffar på Google kan kräva tålamod och ihärdighet, men genom att följa dessa steg ökar du dina chanser att framgångsrikt hantera din online-närvaro.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *