Så här gör du för att ta bort olämpligt innehåll på vanliga sajter och appar

Att hantera olämpligt innehåll på sociala medier och andra onlineplattformar kan vara nödvändigt för att upprätthålla en säker och respektfull digital miljö. Nedan följer en guide om hur du kan rapportera och begära borttagning av olämpligt innehåll på några av de vanligaste sajterna och apparna.

sa-har-gor-du-for-att-ta-bort-olampligt-innehall-pa-vanliga-sajter-och-appar

Generella tips när du rapporterar innehåll

Viktig information att inkludera i ditt klagomål

 • Specifika detaljer: När du rapporterar innehåll, se till att inkludera exakt när och vad som hände. Detta hjälper plattformens modereringsteam att snabbt förstå sammanhanget.
 • Länk till innehållet: Ange en direktlänk till det specifika inlägget, bilden eller videon. Om det är möjligt, ange också i vilken forumtråd och på vilket sidnummer innehållet finns.

Rapportering på stora sociala medier

Facebook

 • Använd rapporteringsverktygen: Facebook har inbyggda verktyg för att rapportera nästan alla typer av innehåll, inklusive inlägg, kommentarer och bilder. Klicka på de tre prickarna bredvid inlägget eller kommentaren och välj ”Rapportera inlägg” eller ”Rapportera kommentar”.
 • Följ instruktionerna: Följ stegen i rapporteringsprocessen och välj det alternativ som bäst beskriver varför innehållet bör tas bort.

Instagram

 • Rapportera direkt från inlägget: Tryck på de tre prickarna ovanför inlägget och välj ”Rapportera”. För kommentarer, svep åt vänster över kommentaren och tryck på utropstecknet.
 • Välj orsak: Ange varför du rapporterar inlägget eller kommentaren, baserat på Instagrams riktlinjer för vad som anses vara olämpligt eller kränkande.

Twitter

 • Rapportera från tweeten: Klicka på den nedåtriktade pilen i övre högra hörnet av en tweet och välj ”Rapportera Tweet”.
 • Välj relevant alternativ: Följ guiden för att specificera vad som är problematiskt med tweeten, såsom hotfullt beteende, trakasserier eller något annat som bryter mot Twitters regler.

Rapportering på andra plattformar

YouTube

 • Under videon: Klicka på ”Mer” under videon (ofta symboliserad med tre prickar) och välj ”Rapportera”. Ange anledningen till din rapportering baserat på de alternativ som ges.

TikTok

 • Rapportera innehåll: Håll ned på en video eller tryck på pilen för att dela och välj sedan ”Rapportera”. Välj det skäl som bäst matchar anledningen till din rapport.

Alternativ när direkt rapportering inte är möjlig

Kontakt via e-post

 • Använda support-e-postadress: Om en plattform inte har en direkt rapporteringsfunktion, leta efter en kontakt- eller support-e-postadress på deras hemsida. Skicka ett välformulerat e-postmeddelande med länkar och information om varför innehållet bör tas bort.

Sammanfattning

Att rapportera olämpligt innehåll är en viktig del av att hålla onlineplattformar säkra och välkomnande för alla användare. Genom att följa dessa steg och använda de verktyg som plattformarna tillhandahåller, kan du hjälpa till att minska spridningen av skadligt och stötande innehåll på internet.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *